Dzień Kuchni Rosyjskiej- DWD/P
Dzisiejszy dzień na zajęciach kulinoterapii poświęcony był kuchni rosyjskiej. Na początek wysłuchaliśmy przygotowanej przez Panią Anitę Szabelską ciekawej pogadanki. Z niej dużo dowiedzieliśmy się o rosyjskich zwyczajach kulinarnych, charakterystycznych produktach spożywczych używanych w europejskiej części Rosji. Kilkoro z nas, ci którzy mieli okazję zwiedzać rosyjskie miasta, opowiadało własnych doświadczeniach kulinarnych z kuchnią rosyjską, o potrawach spożywanych w czasie wycieczek. Z tej bogatej oferty smakowitości wybraliśmy do wspólnego wykonania: drożdżowe bliny. Serwowaliśmy je na dwa sposoby: pierwszy – z ukwaszoną śmietaną, wędzonym łososiem i kawiorem (!!!) oraz drugi – z bitą śmietaną i owocami. Smakowite zapachy czuć było w całym Ośrodku i degustującym nie było końca.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!