,,Dzień Czekolady” w DDPS/Ł – wspólne przygotowanie czekoladowych deserów – 26.04.17r.
Czekolada, ulubiony przysmak chyba każdego, doczekała się swojego święta. Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie – bowiem – ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco. Czekolada ma długą historię
Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami. Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu. I my – Seniorzy Dziennego Domu Pomocy Społecznej Nr 2 – 26 kwietnia 2017 roku też obchodziliśmy w naszym Ośrodku „Międzynarodowy Dzień Czekolady”.Nasze Podopieczne: Pani Łucja Wamberska, Pani Bogumiła Bulawa oraz Pani Barbara Kwietniowska z wielką ochotą i zaangażowaniem przygotowały dla wszystkich przepyszny deser czekoladowy, który pięknie udekorowały owocami i bitą śmietaną. Swoje działania Panie rozpoczęły tuż po śniadaniu, gdyż takich deserów należało wykonać ponad 40. Było to nie lada wyzwanie! Deser ten, jakże słodki i pyszny wprawił nas w dobry nastrój, i rozjaśnił umysł. Smakołyk ten miał też pozytywny wpływ na nasze serca, ale również dodał nam siły i energii. Dziękujemy za przepyszny deser i niech podniesie rękę ten, kto nie ma ochoty na celebrowanie takiej okazji!!!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!