Kategorie
Aktualności

Mieszkanki Naszego Domu w ramach zajęć terapii zajęciowej kleiły w Jadalni pyszne ruskie pierogi. Wszyscy apetyt na nie mieli srogi.

W piątek, 16 listopada br. Domowe menu wzbogaciło się o niezwykle pożądany smakołyk czyli ruskie pierogi. Mieszkanki Naszego Domu, a było ponad dwadzieścia niewiast ze wszystkich segmentów, zebrały się w Jadalni z zapałem oraz wielką wprawą  kleiły „ruskie”, tak bardzo lubiane w polskiej kuchni. Oczywiście nad tak odpowiedzialną pracą ( Polak głodny, Polak zły) czuwał dyskretnie personel kuchenny oraz także klejące owe pierogi Panie terapeutki zajęciowe: Magda i Ania oraz zaprawione w sztuce kulinarnej Pani Mirosława Nasarzewska, sekretarz Samorządu Mieszkańców DPS ”Domu Kombatanta i Pioniera Ziemi Szczecińskiej” przy Romera 21 -29, Pani Franciszka Balczerowska, Pani Bronisława Piekutowska i inne Mieszkanki. Przy okazji: Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem. Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Takie właśnie polskie pierogi ruskie klejono w Naszym Domu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *