Kategorie
Aktualności

W Naszym Domu: Spotkanie edukacyjne na temat diety u osób chorych na cukrzycę prowadzone przez słuchaczki Wojewódzkiego Zespołu Szkół Policealnych w Szczecinie pod opieką pedagoga – Pani Heleny Redlińskiej

20 lutego  br. w Jadalni Naszego Domu  odbyło się spotkanie edukacyjne dotyczące diety u osób chorych na cukrzycę przygotowane i  prowadzone przez słuchaczki drugiego roku , kierunku: dietetyka w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych w Szczecinie: Martę Dynowską, Katarzynę  Jasińską i Justynę Jeszke.  Wszystko pod kierunkiem i fachową, troskliwą opieką  pedagoga,  Pani Heleny Redlińskiej. Przy okazji informacja oparta na folderach  WZSP:  absolwent kierunku dietetyka jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: planowania, nadzorowania i stosowania, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności; stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem,  powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób; planowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia; samodzielnego planowania jadłospisów w oparciu    o obowiązującą klasyfikację diet.  Dietetyk jest pożądanym specjalistą w  szpitalnych działach żywienia; kuchniach szpitalnych; kuchniach do przygotowywania posiłków dla niemowląt; sanatoriach; domach wczasowych; gabinetach dietetycznych poradni ogólnych i specjalistycznych; jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej itp. Słuchaczki WZSP odbywające w DPS „ Dom Kombatanta i Pioniera Ziemi  Szczecińskiej” przy ulicy Eugeniusza Romera  21 – 29 praktykę  przybliżyły Naszym Mieszkańcom podstawową wiedzę diabetyczną  ilustrując swój wykład za pomocą środków ilustracji wizualnej. Mówiły w sposób  zrozumiały i wskazujący, iż są osobami kompetentnymi ( czytaj: dobrze przygotowanymi prelegentkami)  w zakresie edukacji  w omawianej tematyce. Zebrani dowiedzieli się m. in., że rozpoznanie cukrzycy typu 1 zwykle jest łatwe, gdyż  występują bardzo nasilone objawy takie jak : silne pragnienie, częste oddawanie zwiększonych ilości moczu, gwałtowna utrata masy ciała które mogą prowadzić do rozwoju śpiączki . 

W badaniach laboratoryjnych występuje znacznie podwyższony poziom cukru we krwi oraz obecność cukru w moczu. Rozpoznanie cukrzycy typu 2 jest znacznie trudniejsze. Objawy mogą być trudno uchwytne i długo nie budzą podejrzeń chorego ( szacuje się, że prawie połowa chorych na cukrzycę typu 2 nie jest świadoma swojej choroby ). Typowe objawy są następujące: utrata wagi, zmęczenie, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie, infekcje skórne ( grzybice, czyraki ), uczucie suchości w jamie ustnej,  czy zaburzenia widzenia. Należy zaznaczyć, że u pewnej grupy chorych nie występują żadne objawy choroby pomimo utrzymujących się wysokich wartości poziomu cukru. Potwierdzeniem rozpoznania cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi.   Uczestnicy spotkania edukacyjnego  uzyskali od  słuchaczek  WZSP przede wszystkim  podstawową wiedzę w kwestii spraw dietetycznych  wymaganych u osób chorych na cukrzycę ( poczęstowani zostali także  sokiem pomarańczowym i pietruszkowym uzyskanym na ich oczach za pomocą sokowirówki Termomix ), higieny życia ( Pani Marta prezentowała  różne rodzaje gimnastyki z przyrządami) etc.  Studentki  dietetyki  oraz  ich przewodniczka po zagadnieniach  naukowo – praktycznych, Pani  Helena Redlińska  – otrzymały od zebranych  serdeczne podziękowania. Gromkie brawa. Cóż, to także znak, iż ruch to zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *