20 lutego br. w Jadalni Naszego Domu odbyło się spotkanie edukacyjne dotyczące diety u osób chorych na cukrzycę przygotowane i prowadzone przez słuchaczki drugiego roku , kierunku: dietetyka w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych w Szczecinie: Martę Dynowską, Katarzynę Jasińską i Justynę Jeszke. Wszystko pod kierunkiem i fachową, troskliwą opieką pedagoga, Pani Heleny Redlińskiej. Przy okazji informacja oparta na folderach WZSP: absolwent kierunku dietetyka jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: planowania, nadzorowania i stosowania, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności; stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób; planowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia; samodzielnego planowania jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet. Dietetyk jest pożądanym specjalistą w szpitalnych działach żywienia; kuchniach szpitalnych; kuchniach do przygotowywania posiłków dla niemowląt; sanatoriach; domach wczasowych; gabinetach dietetycznych poradni ogólnych i specjalistycznych; jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej itp. Słuchaczki WZSP odbywające w DPS „ Dom Kombatanta i Pioniera Ziemi Szczecińskiej” przy ulicy Eugeniusza Romera 21 – 29 praktykę przybliżyły Naszym Mieszkańcom podstawową wiedzę diabetyczną ilustrując swój wykład za pomocą środków ilustracji wizualnej. Mówiły w sposób zrozumiały i wskazujący, iż są osobami kompetentnymi ( czytaj: dobrze przygotowanymi prelegentkami) w zakresie edukacji w omawianej tematyce. Zebrani dowiedzieli się m. in., że rozpoznanie cukrzycy typu 1 zwykle jest łatwe, gdyż występują bardzo nasilone objawy takie jak : silne pragnienie, częste oddawanie zwiększonych ilości moczu, gwałtowna utrata masy ciała które mogą prowadzić do rozwoju śpiączki .
W badaniach laboratoryjnych występuje znacznie podwyższony poziom cukru we krwi oraz obecność cukru w moczu. Rozpoznanie cukrzycy typu 2 jest znacznie trudniejsze. Objawy mogą być trudno uchwytne i długo nie budzą podejrzeń chorego ( szacuje się, że prawie połowa chorych na cukrzycę typu 2 nie jest świadoma swojej choroby ). Typowe objawy są następujące: utrata wagi, zmęczenie, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie, infekcje skórne ( grzybice, czyraki ), uczucie suchości w jamie ustnej, czy zaburzenia widzenia. Należy zaznaczyć, że u pewnej grupy chorych nie występują żadne objawy choroby pomimo utrzymujących się wysokich wartości poziomu cukru. Potwierdzeniem rozpoznania cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi. Uczestnicy spotkania edukacyjnego uzyskali od słuchaczek WZSP przede wszystkim podstawową wiedzę w kwestii spraw dietetycznych wymaganych u osób chorych na cukrzycę ( poczęstowani zostali także sokiem pomarańczowym i pietruszkowym uzyskanym na ich oczach za pomocą sokowirówki Termomix ), higieny życia ( Pani Marta prezentowała różne rodzaje gimnastyki z przyrządami) etc. Studentki dietetyki oraz ich przewodniczka po zagadnieniach naukowo – praktycznych, Pani Helena Redlińska – otrzymały od zebranych serdeczne podziękowania. Gromkie brawa. Cóż, to także znak, iż ruch to zdrowie