
„Kulinarne cztery pory roku – jesień” składały się z dwóch części: w pierwszej praktycznej, pod kierunkiem Pani Małgosi terapeutki, wykonywaliśmy hit sezonu – cytrynowy dżem z cukinii oraz mus jabłkowy do przyszłych ciast (pycha!!!). W drugiej, Pani Justyna Kierownik Kuchni, przeprowadziła ciekawą pogadankę o znaczeniu owoców i warzyw z polskich pól i ogrodów w naszym żywieniu. Było tam o witaminach i mikroelementach, antyoksydantach, kaloryczności i dietach, ilości posiłków i sposobach ich przygotowania – informacje niby wszystkim znane, ale warte przypomnienia. Sprawdzeniem naszej wiedzy była krzyżówka tematycznie związana z pogadanką. Rozwiązywaliśmy ją w grupach a pomagali nam nasi praktykanci – przyszli terapeuci zajęciowi z Wojewódzkiej Szkoły Policealnej w Szczecinie. W nagrodę wszyscy mogliśmy skosztować naszych słodkich wyrobów.





