
30 października 2013 roku w Naszym Domu wykład pod w/w tytułem wygłosiła Pani Barbara M. Kownacka z Uniwersytetu Szczecińskiego. Gościa powitała Pani Iza Piskorz, Kierownik działu socjalno – środowiskowego. Trzeba przyznać, że tematyka sygnalizowana poprzez niezwykle oryginalną zapowiedz wstępną, zaintrygowała Mieszkańców Domu, a jednocześnie, ponieważ rutynowo i ze znajomością rzeczy prowadzone są u nas zajęcia z zakresu kulinoterapii, spowodowała zwiększone zainteresowanie tym, jak sądzili Mieszkańcy, co o przyrządzaniu potraw i przepisach kulinarnych ma do przekazania doktorantka ostatniego, III roku studiów na wydziale filologicznym US. I tutaj nastąpiło chwilowe nieporozumienie, a może była to niespodzianka przygotowana przez wykładowczynię. Pani Barbara Kownacka oznajmiła, iż gotowanie, pitraszenie, sporządzanie wyrafinowanych potraw nie jest jej hobby, domeną, czy też konikiem. Po prostu – przygotowuje tylko najprostsze dania i to wszystko. Natomiast zajęcia wykładowe przez nią prowadzone polegają na wyjaśnieniu historii przepisów kulinarnych, ich budowy, zastosowania, a także wskazaniu w tekstach literackich – receptur kuchennych jako elementu świata przedstawionego. Słuchacze uzyskali sporo wiadomości z zakresu literaturoznawstwa i zachętę do wejścia na drogę poszukiwań oryginalnych, rodzinnych, wywodzących się z miejsc urodzenia przepisów kulinarnych. Wykład Pani Barbary Marii Kownackiej zakończyły gromkie brawa i werbalna zachęta do kolejnych odwiedzin w Naszym Domu. Był także podarunek wykonany w pracowni Terapii Zajęciowej prowadzonej przez Panią Helena Sawczyszyn Pierwsze kontakty zostały nawiązane.



