
Przepisów na pierogi jest tyle, ile gospodyń w naszym mieście. Nie jeden raz można zaobserwować w każdej rodzinie sprzeczki pomiędzy babciami czy ciociami o to, czyje pierogi są najlepsze. Niektóre gospodynie robią ciasto z samej mąki i wody, a niektóre dodają do ciasta jajko. Pomimo tego że obydwie wersje były i są wyśmienite, to jednak znacząco się różnią, i pasują do innych rodzajów nadzienia. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i większość z nas będzie praktykować tradycję lepienia pierogów. W końcu to właśnie pierogi są sztandarowym daniem kuchni polskiej, z którym jesteśmy utożsamiani na całym świecie. Dlatego też, i w Naszym Domu nie mogło ich zabraknąć na wigilijnym stole. Seniorzy entuzjastycznie podeszli do sprawy lepienia pierogów. Oczywiście, jak w każdym domu początkowo toczył się spór o sprawę ciasta: ,,bez jajka?”, ,,czy z jajkiem?”. Aby przekonać się, które ciasto jest faktycznie lepsze zastosowaliśmy tradycyjnie, jak to u nas zawsze bywa – kompromis! Część pierogów Podopieczni zrobili z ciasta jajecznego, część natomiast z ciasta bez jaj. Oj … było pracy …. Ale i ile przy tym śmiechu i zabawy! Do wspólnego lepienia pierożków zgłosiło się dużo uczestników – co było dla nas miłym zaskoczeniem. Głównie Seniorki, ale i trafił się także jeden rodzynek – Senior! Zajęcie lepienia pierogów, podobnie jak pieczenie pierniczków wprowadzało nas w magiczny nastrój świąteczny. Już wiedzieliśmy, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia są już tuż, tuż …..