Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada bardzo długo czekała na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety.
Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. W roku 2016 Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia (wtorek). Seniorzy doceniając walory smakołyku – obchodzili te nietypowe święto działając podczas zajęć z zakresu kulinoterapii. Działania czekoladowe odbyły się dnia 21.04.16r. w naszej magicznej pracowni kuchennej, tuż po degustacji śniadania. Wszystko zaczęło się od części teoretycznej, w której poznaliśmy szczegółową historię przysmaku oraz kilka z wybranych przepisów kulinarnych. Potem część praktyczna! Blok czekoladowy to nic innego, jak efekt naszych dzisiejszych zajęć kulinarnych. Pyszny, słodki i pachnący smakołyk czekoladowy! Aromat czekolady tego dnia unosił się w całym Domu, i przyciągał Seniorów do pracowni. Wspólnie udało się przygotować słodkość czekoladową, którą wszyscy mogli zdegustować, przy aromatycznej kawie. Dzisiejszy dzień zatem zaliczamy do czekoladowych, i z całą pewnością przepis na blok powtórzymy ponownie!