Kategorie
Dzienne Domy Pomocy Społecznej

Robimy przetwory z owoców na zimę …. – DDPS/Ł 28.07.16r.

Lato to czas owoców i warzyw, warto chociaż część z nich przerobić na przetwory, aby móc cieszyć ich smakiem jak najdłużej. I nawet jeśli nie zamierza się zapełniać słoikami całej spiżarki, to nawet niewielka ich ilość potrafi poprawić humor i nastrój każdego, kiedy będzie uż zimno i ciemno za oknem. Dżem, konfitura, galaretka, marmolada, powidła …. Takie oto pyszności dziś przygotowywali na zimę Podopieczni Dziennego Domu Pomocy Społecznej Nr 2 przy ul. Łukasiewicza 6 w Szczecinie. Ochoczo, tuż po śniadaniu Panie zabrały się za pracę w naszej kuchennej pracowni. Owoc, który dziś królował to brzoskwinia – smaczna, słodka i świeża. Pracy było dużo: mycie, obieranie, krojenie, gotowanie … i w końcu wekowanie. Jak wiadomo wekowanie to właśnie jedna z metod konserwacji żywności, czyli najprościej mówiąc – przechowywanie żywności w słoikach. Prace przygotowania przetworów trwały kilka godzin. Efekty natomiast zostały osiągnięte! Kilka dużych słoików gotowych! Teraz tylko czekamy na chłodniejsze zimowe dni, aby móc cieszyć się smakiem pysznych i zdrowych owoców. Satysfakcja z dzisiejszej pracy została osiągnięta! Nasze Panie są bardzo dumne i zadowolone z efektu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *