Wspólne pieczenie i dekorowanie świątecznych pierników w Dziennym Domu Pomocy Społecznej Nr 2 przy ul. Łukasiewicza 6 w Szczecinie
W dniu 11.12.2017r. Podopieczne Dziennego Domu Pomocy Społecznej Nr 2 przy ul. Łukasiewicza 6 w Szczecinie z wielkim zaangażowaniem zabrały się do rodzinnego pieczenia i dekorowania świątecznych pierników. Panie wspólnie przygotowały ciasto z prostego przepisu który zagwarantował szybkie i wygodne przygotowanie ciasta, ale także wyjątkowy świąteczny smak. Za pomocą foremek do pieczenia o różnych kształtach i wielkościach zostały wycięte kształty ciasteczek. Nie zabrakło choinek, reniferów, misiów, dzwonków, gwiazdek i wielu, wielu innych. Po włożeniu wyciętych ciastek do pieca w całym Domu zaczął się unosić słodki zapach miodowych pierników, przywołujący na myśl dom, święta, rodzinną atmosferę i wiele innych miłych skojarzeń. Następnego dnia była najlepsza zabawa – wspólne dekorowanie! Polewa czekoladowa, pisaki z lukrem, posypki do ciasteczek, bakalie… Możliwości było mnóstwo a naszym Paniom nie zabrakło pomysłów i wyobraźni w kreowaniu oryginalnych świątecznych smakołyków… W końcu Podopieczne miały doskonałą okazję, aby wykazać się inwencją twórczą i przyozdobić każde ciasteczko według własnego pomysłu.
Wspólne pieczenie i dekorowanie pierników było doskonałą zabawą, której efekty będą nam towarzyszyć przez całe Święta! Pięknie przyozdobione pierniki będą wspaniałą dekoracją naszej Ośrodkowej choinki i samego świątecznego stołu, a ich wyjątkowo intensywny aromat będzie nam towarzyszyć przez cały okres Świat Bożego Narodzenia. A o to Nasz przepis na niezawodne i pyszne świąteczne „Pierniczki”:
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
175 g cukru
1 jajko
4 łyżki miodu
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Przez kilka minut ucieramy pokrojone w kawałki masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy. W międzyczasie jajko rozprowadzamy w miodzie i dodajemy do ciasta. Po dodaniu wszystkich składników, ugniatamy ciasto i formujemy w kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180⁰C, a blachy wykładamy papierem do pieczenia. W czasie nagrzewania piekarnika, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. pół cm i wycinamy pierniczki za pomocą foremek. Smacznego!!!
{phocagallery view=category|categoryid=4}