Kategorie
Dzienne Domy Pomocy Społecznej

Czas na drożdżowe bułeczki, a więc nasze smaczne wypieki …DDPS/Ł

U nas, na Łukasiewicza, w naszym małym, ale rodzinnym i pełnym ciepła Domku, jak w każdą środę przystąpiliśmy ochoczo do zajęć z kulinoterapii. Tym razem tematem przewodnim były pyszne, drożdżowe bułeczki! Inicjatorem dzisiejszej receptury była nasza Podopieczna Pani Basia, która chciała podzielić się już sprawdzonym, domowym przepisem. Podopieczni z zaciekawieniem zabrali się do wyrabiania ciasta, a następnie – tuż po jego wyrośnięciu, do formowania drożdżowych bułeczek w kształcie chałek. Potem …. Potem już tylko oczekiwaliśmy wszyscy końcowych efektów. A było czego oczekiwać! Chałki wyszły wyśmienicie, i oczywiście smakowicie! Zachęcamy wszystkich do wypróbowania naszego przepisu kulinarnego, który zamieszczamy poniżej na pyszne bułeczki drożdżowe:

składniki:

    Ciasto drożdżowe:

  • 2 dag drożdży
  • 6 dag cukru
  • 40-45 dag mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 8 dag stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • 2 dag masła do posmarowania blachy
  • 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
  • 5 dag cukru pudru

Sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z ciasta uformuj wałek, uformuj według własnego pomysłu i kształtu. Układaj na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj stopionym masłem, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem lub kruszonką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *