
U nas, na Łukasiewicza, w naszym małym, ale rodzinnym i pełnym ciepła Domku, jak w każdą środę przystąpiliśmy ochoczo do zajęć z kulinoterapii. Tym razem tematem przewodnim były pyszne, drożdżowe bułeczki! Inicjatorem dzisiejszej receptury była nasza Podopieczna Pani Basia, która chciała podzielić się już sprawdzonym, domowym przepisem. Podopieczni z zaciekawieniem zabrali się do wyrabiania ciasta, a następnie – tuż po jego wyrośnięciu, do formowania drożdżowych bułeczek w kształcie chałek. Potem …. Potem już tylko oczekiwaliśmy wszyscy końcowych efektów. A było czego oczekiwać! Chałki wyszły wyśmienicie, i oczywiście smakowicie! Zachęcamy wszystkich do wypróbowania naszego przepisu kulinarnego, który zamieszczamy poniżej na pyszne bułeczki drożdżowe:
składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 2 dag drożdży
- 6 dag cukru
- 40-45 dag mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 8 dag stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- sól
- 2 dag masła do posmarowania blachy
- 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
- 5 dag cukru pudru
Sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z ciasta uformuj wałek, uformuj według własnego pomysłu i kształtu. Układaj na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj stopionym masłem, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem lub kruszonką. Smacznego!