Dyniowy tydzień – DDPS/K październik 2017r.
Jesienne klimaty i chłodniejsza aura zawitały w Dziennym Domu Pomocy Społecznej nr 4 na dobre. A jeśli jesień to w kuchni pierwsze skrzypce zaczynają grać pożywne, rozgrzewające potrawy. A można je przygotować z tak jeszcze niedocenianej w sztuce kulinarnej dyni. Na ten pomysł wpadli uczniowie z Wojewódzkiego Zespołu Szkół Policealnych w Szczecinie pod okiem Pani Izabeli Stańczyk. Uczniowie przeprowadzili część teoretyczną i praktyczną wraz z Podopiecznym. Najpierw wspomnieli, że dynia to aromatyczne warzywo, mające przeróżne kształty, wielkość i kolory, skrywa w sobie mnóstwo zdrowia i zawiera bardzo pokaźny zestaw witamin i składników mineralnych. Inspiracjami kulinarnymi był: dżem, placki oraz ciasto. Był to bardzo pracowity tydzień.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!