
Dzień 23.09.15r., tj. środa, był u nas dniem ,,dyniowym” , dniem, w którym poznawaliśmy bliżej to niezwykłe warzywo. Wartości odżywczych bowiem dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały. Dynia, choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu.
Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Przede wszystkim te wszystkie zalety zachęciły nas do organizacji takiego dnia dla naszych chętnych wiedzy Seniorów. Na początku, w części teoretycznej, niezwykle ważna wiedza o warzywie, czyli pochodzenie, rodzaje, właściwości, sposoby przechowywania, no i w końcu długo oczekiwane potrawy z dyni. Nie bez powodu ten dzień odbył się w miesiącu wrześniu, gdyż jest to właśnie miesiąc, w którym na polskich stołach króluje to zdrowe warzywo. Po ciekawej i zarazem ważnej teorii Seniorzy szybko przeszli do części praktycznej, podczas której przyrządzali danie z dyni. Spójnie wybrali przepyszną zupkę dyniową, na bazie warzywnego wywaru. Kuchnia wrzała! Mycie, krojenie, wyciąganie pestek, obieranie warzyw, gotowanie bulionu …. Ach działo się! Dzięki wspólnej, grupowej pracy wyszła wyśmienita, aromatyczna zupa. Seniorzy przygotowali cały duży garnek, dzięki czemu mogli zaprosić wszystkich Uczestników do wspólnej degustacji. Każdy zachwycał się smakiem tego wyjątkowego dania. Nasi kucharze natomiast szczęśliwi byli ze swojego dzieła. Zapewnili, że ugotowanie takiej zupki powtórzą również w domu, z rodziną i ze znajomymi. Na koniec ,,dnia dyniowego” każdemu Uczestnikowi został rozdany przepis, który z przyjemnością zamieszczamy poniżej wszystkim:
- Składniki
- 50 g masła
- 100 g cebuli, drobno posiekanej
- 1 kg miąższu dyni, posiekanego
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- sól i biały pieprz
- 500 ml bulionu
- 250 ml śmietany do zup
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem i dodać bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut. Jeśli jest zbyt gęsta – dodać więcej bulionu. Zmiksować zupę w blenderze. Na koniec wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie doprowadzić do wrzenia.
Zatem, życzymy wszystkim Smacznego!