,,Tłusty Czwartek” to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia i jednocześnie zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami). W roku 2016 tłusty czwartek przypadł w czwartek 04 lutego. To ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem ostatnia przed Wielkanocą okazja, by beztrosko oddać się karnawałowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu. Tradycja oddawania się słodkim przyjemnościom towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przez Popielcem. Sam Tłusty Czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkami. Zwyczaj ich masowej konsumpcji miał niegdyś również swoje przyczyny ekonomiczne – przed okresem postnym trzeba było zużyć zapasy tłuszczu, cukru, jaj i owoców – w istocie trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na spożytkowanie tych składników.
Obecnie w Tłusty Czwartek pączki można kupić dosłownie wszędzie. Dlatego nie należy się dziwić, że nasi rodacy pochłaniają w ten dzień wspólnie ok. 100 milionów tych pulchnych nadziewanych kulek. My nie skorzystaliśmy z ofert sklepów czy cukierni. Jak co roku, i tym razem wspólnie z Podopiecznymi postanowiliśmy takie słodkie pączusie przyrządzić samemu. Wybraliśmy jeden z przepisów ze zbiorów domowych naszych Seniorów i do dzieła! Tuż po śniadaniu chętne Panie spotkały się w pracowni kulinoterapii, gdzie to samego popołudnia przygotowywały dla wszystkich mocno kaloryczne pączusie z nadzieniem truskawkowym. Pączusie zostały ukoronowane lukrem i cukrem pudrem. Łącznie nasze Seniorki przygotowały aż 50 sztuk! Potem już tylko z dumą częstowały całe towarzystwo. Największym podziękowaniem dla nich okazały się pozytywne komentarze kulinarne i smakowe. Każdy zachwalał ich smak! Tak więc śmiało przyznajemy, że dziś w Naszym Domu tradycji stało się zadość! Tradycja bowiem głosi, że należy skosztować tego dnia choć jednego pączka. U nas każdy wywiązał się zgodnie z panującą tradycją!