
W środę, 15 kwietnia 2015 roku o godzinie 10:00 w naszej pracowni kulinoterapii znowu wrzało i się działo! Pracownia jak co środę zapełniła się chętnymi do pracy Seniorami. Tym razem tematem zajęć praktycznych było pieczenie niezwykłych pączków, bowiem wykonanych z ziemniaków! Pączusie dodatkowo nadziewane były słodką marmoladą śliwkową. Początkowo Seniorzy po zapoznaniu się z przepisem przystąpili do pracy z niewielkim niedowierzaniem i sceptyzmem. Jak sami stwierdzili, nie mieli jeszcze okazji piec z takich nietypowych produktów Paczków. Lecz szybko przystąpili przystąpiłyśmy do wyrobienia i formowania ciasta oraz nadziewania pączków powidłami. Potem już został tylko etap końcowy i finalny, a zatem smażenie na głębokim tłuszczu ponad 40 sztuk pączków. No i udało się! Pączki z ziemniaków wyszły wyśmienicie, a smak i wygląd zdecydowanie zaskakiwał wszystkich pozytywnie. Po degustacji Podopieczni chętnie przystąpili do przepisywania dla siebie przepisu, aby móc podzielić się z najbliższymi nowym odkryciem kulinarnym. My również zachęcamy wszystkich do wypróbowania naszego przepisu kulinarnego na słodkie pączusie z ziemniaków:
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 dkg drożdży
- 250 dkg masła
- 3 jajka
- 3 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
- 1 kg mąki
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę w trakcie dodać pokruszone drożdże i masło pokrojone w małą kosteczkę. Wyrabiać masę mieszając łyżką.
- 3 jaka i 3 żółtka ucieramy mikserem z ¾ szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masę wlewamy do ziemniaków i dodajemy 1 kg mąki. Wyrabiamy aż masa będzie plastyczna.
- Urywamy kawałki formujemy w dłoni placki, nakładamy dżem i sklejamy jak pączki. Zostawiamy chwilę do wyrośnięcia pod przykrytą ścierką kuchenną.
- Smażymy w głębokim oleju aż zbrązowieją z jednej i drugiej strony.
Życzymy wszystkim Smacznego!