Pierogowo-Jagodowo – ŚDS
17 sierpnia postanowiliśmy ulepić ogromną górę pierogów. Przygotowywaliśmy się do tego kilka dni. Sprawdzaliśmy ceny owoców, wybieraliśmy najlepszy przepis na ciasto, jak również opracowywaliśmy technikę lepienia tego pracochłonnego przysmaku wykorzystując masę solną. W piątek rano wybraliśmy się na targowisko „Turzyn” aby zakupić świeże, pachnące jagody. Potem zakasaliśmy rękawy i wzięliśmy się za wyrabianie ciasta. Nie było łatwo! Na szczęście z każdym kolejnym pierogiem praca szła szybciej i sprawniej. Nagle okazało się, że mamy ich dwieście. Nasz wyrób polaliśmy borówkowo- śmietanowym słodkim sosem. Całość była wyborna. To była smaczna i pouczająca dla nas lekcja. Planujemy już zabrać się w najbliższym czasie do przyrządzania pierogów ruskich.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!