Tłusty czwartek to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia i zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami).Uwaga!!! Najważniejsze w przygotowaniu faworków jest wyrobienie ciasta. Podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego również i to trzeba kilkakrotnie składać i wałkować – powstaną wtedy warstewki, dzięki którym nasze chrusty będą niezwykle kruche i lekkie. W roku 2013 tłusty czwartek przypada w czwartek 7 lutego. W związku z tym w środę, 6 lutego br. Mieszkańcy Naszego Domu z pomocą terapeutek zajęciowych: Magdaleny Niżniowskiej i Anny Pacholczak pod okiem Pani Anity Szabelskiej, kierowniczki Sekcji Żywienia i Szefa Kuchni, Pana Adama Włodarczyka rozpoczęli w Jadalni robienie faworków zwanych inaczej chrustami. Praca przebiegała bardzo sprawnie i bardzo „ smakowicie”. Panie wręcz rywalizowały ze sobą wykonując z wałkowanym ciastem pełne artyzmu akrobacje. Prosimy o rzucenie okiem na zdjęcia. Produkt finalny przeszedł wszelkie oczekiwania. Delicje. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest świętem zwyczajowym.
W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków z nadzieniem różanym (i nie tylko). Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka(faworka), to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem ostatnia przed Wielkanocą okazja, by beztrosko oddać się karnawałowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu. Tradycja oddawania się słodkim przyjemnościom towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przez Popielcem. My w Naszym Domu jesteśmy wierni polskim tradycjom ale dbamy także o zdrowie i staramy się pogodzić przyjemne z pożytecznym. Smacznego.