Warsztaty żywieniowe,, Lekko i Smacznie” w części teoretycznej przygotowały uczennice z Wojewódzkiego Zespołu Szkół Policealnych w Szczecinie. Tematem prowadzonych przez nie pogadanek była niezwykła wartość zdrowej żywności, racjonalna dieta, dobrodziejstwo lekkich posiłków. Wiadomym jest od zawsze, że stan naszego zdrowia uzależniony jest od stanu żywienia. Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy moglibyśmy żyć 120 lat, bo takie są nasze uwarunkowania genetyczne. Przez miliony lat człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim wszystko, co jest potrzebne do wzrostu organizmu i jego odnawiania. Jeżeli w naszych organizmach coś „nie gra”, to znaczy, że zachwiana została pierwotna równowaga jego składników. Z powodu anormalnego trybu życia, pośpiechu, jadania nieodpowiednich potraw, narastających stresów, wyczerpuje się nasza odporność nerwowa, to znaczy, że nie zadbaliśmy o odpowiednią ilość fosforu, bardzo ważnej witaminy B1, selenu, jodu i cynku. Jeśli nie zwrócimy uwagi na to, co jemy, nie ma mowy, abyśmy kiedykolwiek wrócili do normalnego samopoczucia. Należy spożywać zdrową żywność. Organizm, który wchłania przepełniony środkami chemicznymi pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby. Współczesny człowiek popełnia wiele podstawowych błędów, które łamią podstawowe zasady zdrowego, zgodnego z naturą żywienia, tj. spożywa nadmiernie tłuste i słodkie, sztucznie przetworzone pokarmy, które pozbawione SA błonnika, witamin, mikroelementów. Warsztaty trwały trzy dni: 11 marca – poniedziałek ( segment C), 12 marca – wtorek ( segment B), 13 marca – ( segment A). Konkursy, degustacja różnych herbat, porównywanie smaków produktów żywnościowych, ułożenie piramidy z jabłek, obieranie ziemniaków na czas – te praktyczne zajęcia odbywały się pod fachowym okiem Pani Anity Szabelskie.